Συμβουλές για διατροφή παιδιών 6 μηνών με 1 έτους

Συμβουλές για Διατροφή παιδιών 6 μηνών με 1 έτους

Γράφει η Νικόλ Στυλιανού Διαιτολόγος Διατροφολόγος U.S.A

Αλάτι: Μην χρησιμοποιείτε καθόλου αλάτι στο φαγητό του μωρού σας μέχρι να είναι 1 χρονού. (Και εξακολουθεί να είναι περιοριστικό μετά.)

Το αλάτι που υπάρχει ήδη στο μητρικό γάλα ή φόρμουλα είναι αρκετό.

Επίσης, δεν προσφέρουμε τροφή που περιέχει πολύ αλάτι, όπως ορισμένα λουκάνικα, ζωμοί και πατατάκια. Ακόμη και τα δημητριακά πρωινού μπορεί να περιέχουν πολύ αλάτι. Επίσης, αν χρησιμοποιείτε μπουκάλια με νερό  σιγουρευτείτε ότι το νερό δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Τι μπορεί να συμβεί;

Τα νεφρά των μωρών δεν είναι σε θέση να χειριστούν πάρα πολύ αλάτι, έτσι ώστε το αλάτι μπορεί να τους προκαλέσει βλάβη.

Μέλι: Το μέλι είναι πραγματικά ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του μωρού σας. Αυτό περιλαμβάνει επίσης σιρόπι καλαμποκιού και σιρόπι σφενδάμου.

Τι μπορεί να συμβεί;

Το μέλι μπορεί να περιέχει βακτηριακά σπόρια που μπορεί να οδηγήσει σε βρεφική αλλαντίαση . Αυτή είναι μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή ασθένεια που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ακόμη και αν οι διεθνείς μελέτες έχουν βρει μόνο αυτά τα σπόρια στο μέλι και σε λίγες περιπτώσεις, η ασθένεια είναι τόσο σοβαρή, ώστε η σύσταση είναι να μην δώσουν το μέλι το μωρό σας σε οποιαδήποτε μορφή, μέχρι το μωρό 1 έτους .

Μόνο τα μωρά μπορούν να πάθουν βρεφική αλλαντίαση, ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά δεν επηρεάζονται.

Σπανάκι, τεύτλα, γογγύλια, λάχανο και καρότο: Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε τα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα .

Τέτοια λαχανικά είναι: Σπανάκι, Λάχανο, Μπρόκολο, Καρότα

Αυτά τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα. Στην πραγματικότητα, η γενική σύσταση είναι να αποφευχθεί το σπανάκι και τα παντζάρια μέχρι το μωρό είναι1 χρονών, αλλά όλες οι μελέτες που έχουν βρεθεί δείχνουν ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα νιτρικά περισσότερο ή λιγότερο εξαφανίζεται γύρω από την ηλικία των 4 μηνών.

Παρόλα αυτά, καλό είναι να είστε προσεκτικοί!

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα βιολογικά λαχανικά είναι χαμηλότερα σε νιτρικά άλατα από τα συμβατικά λαχανικά.

Τα επίπεδα νιτρικών επηρεάζονται επίσης από το πόσο είναι εκτεθειμένες οι τροφές:

  • Τα λαχανικά πρέπει να καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή.

-Μην χρησιμοποιείτε τα λαχανικά που έχουν παγώσει για περισσότερο από πέντε μήνες.

-Λαχανικά δεν θα πρέπει να αποψυχθούν για περισσότερο από 15 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου

-Μην αποθηκεύετε τις προπαρασκευασμένες τροφές από αυτά τα λαχανικά για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.

-Μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό για να μαγειρέψετε την τροφή για το μωρό σας, εκτός εάν η περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα έχει ελεγχθεί

Εμπορικά παρασκευασμένες μορφές αυτών των τροφίμων μπορεί να χρησιμοποιηθούν χωρίς κίνδυνο, δεδομένου ότι το περιεχόμενό τους σε νιτρικό ελέγχεται.

 

Νιτρικά άλατα μπορεί να είναι επιβλαβής για βρέφη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μια υπερβολικά υψηλή συγκέντρωση νιτρικών αλάτων μπορεί να αποτρέψει το οξυγόνο που μεταφέρεται σωστά στο αίμα του μωρού σας.

Απλά να είστε προσεκτικοί στην αρχή και το μωρό σας θα είναι μια χαρά!

Ξηροί καρποί: Αποφύγετε την παροχή διαφόρων ειδών των ξηρών καρπών στο μωρό σας κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.

Ξηροί καρποί θα πρέπει να αποφευχθεί για δύο λόγους:

  • Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία,
  • Πρόκειται για ένα δυνητικό κίνδυνο πνιγμού.

Aγελαδινό γάλα: Πολλά μωρά μπορούν να χειριστούν κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα, όταν είναι περίπου 6 μηνών. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες συνιστούν την αποφυγή του αγελαδινού γάλακτος ως ένα ποτό κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του μωρού.

Στις ΗΠΑ, η γενική σύσταση είναι να ξεκινήσετε με μικρές μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων, όταν το μωρό είναι 9 μηνών και να περιμένει με αγελαδινό γάλα μέχρι το μωρό είναι 1 χρονών.

Για χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αποφεύγονται τελείως για τα μωρά. Παρέχουν πολύ μεγάλη πρωτεΐνη, κάλιο, νάτριο και όχι και αρκετές θερμίδες για το βρέφος. Τα παιδιά χρειάζονται το λίπος και για τη σωστή ανάπτυξη και την ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Τα βρέφη που τρέφονται με πλήρες αγελαδινό γάλα λαμβάνουν ανεπαρκείς ποσότητες της βιταμίνης Ε, σιδήρου, και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Επίσης, λαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης, νατρίου, καλίου. Αυτά τα επίπεδα μπορεί να είναι πολύ υψηλά για το σύστημα του  μωρού. Επιπλέον, η πρωτεΐνη και το λίπος του αγελαδινού πλήρες γάλακτος είναι δύσκολη στην αφομοίωση και την απορρόφηση.

Οι πιο προφανείς συνέπειες είναι σε επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό. Τα μωρά που τρέφονται μητρικό γάλα ή φόρμουλα εμπλουτισμένα σε σίδηρο έχουν φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν βρέφη συχνά έχουν μειωμένα επίπεδα όταν ξεκίνησαν το αγελαδινό γάλα σε ηλικία των έξι μηνών.

Επίσης, μερικά μωρά μπορεί να μην είναι σε θέση να χειριστούν την πρωτεΐνη του γάλακτος. Εάν το μωρό σας έχει πόνο στο στομάχι μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για να προγραμματίσετε μια έρευνα.

Παστεριωμένο γάλα: Μην δίνετε παστεριωμένο γάλα στο μωρό σας, στην πραγματικότητα ούτε καν στο μικρό παιδί σας .

Όταν το γάλα παστεριώνεται, δηλαδή θερμαίνεται, τα βακτήρια που μπορεί να είναι στο γάλα πεθαίνουν (όχι όλα όμως) Ορισμένα βακτήρια, για παράδειγμα, Ε. coli, είναι γνωστό ότι προκαλούν στα βρέφη και στα μικρά παιδιά σοβαρή διάρροια.

Ψάρια, αυγό και εσπεριδοειδή: Μπορεί να θέλετε να αρχίσετε σιγά-σιγά με αυτά τα τρία τρόφιμα.

Και πάλι συστάσεις διαφέρουν μεταξύ των χωρών. Μερικοί λένε ότι αυτά είναι τρόφιμα πρέπει να αποφευχθούν έως το μωρό είναι ενός έτους ή ακόμα και μεγάλα, άλλοι λένε ότι είναι εντάξει να εισαγάγουν αυτές τις τροφές σε κάποιο σημείο μεταξύ 8 μηνών και 1 έτους.

Όσον αφορά τα ψάρια, βεβαιωθείτε ότι το ψάρι που θα επιλέξετε να μην έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Επίσης, ξεκινούν με “λευκή σάρκα» είδη ψαριών, όπως, ο βακαλάος, και μόνο, δεδομένου ότι αυτός θεωρείται  ως ο λιγότερο αλλεργιογόνος.

Αυτές οι τροφές είναι αλλεργιογόνες.. Αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι από ήπια έως θανατηφόρα! Το τελευταίο κυρίως από τα οστρακοειδή αν και όχι συχνές.
Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος Διατροφολόγος U.S.A

CDR Certified in Childhood and Adolescent Weight Management Approved by the American Dietetics Association.

Sports Nutrition Expert Rating U.S.A

Level 2 Award in Food Safety in Catering from Royal Society of Public Health (Robert Gordon University, Scotland, U.K)